Mellan den 31 maj och 4 juni 2023, vandrar vi från Ytterhogdal i nordvästligaste Hälsingland genom ett hörn av Härjedalen och upp till Klövsjö i södra Jämtland.
Vi kommer att vandra längs Hoåns dalgång genom urgamla bygder och långt från den service och bekvämlighet vi är vana vid, vilket också är en del av pilgrimsvandrandets syfte.
Begränsat antal deltagare – det brukar bli fullt snabbt. Boka nu! Först till kvarn...
Sista anmälningsdag tisdag 2 maj.
Vi vandrar genom storslagen natur och miljö i ett historiskt gränsland mellan länder och landskap där jägare, fäbodbönder, renskötare, pilgrimer, forbönder och soldater har färdats sedan urminnes tid.
Följebil tillhandahålls som fraktar packningen mellan anhalterna. Du behöver bara bära en lättare packning under vandringen.
Bodendet är inomhus, varje natt (inget tält).
Längre ner finns en detaljerad etappbeskrivning.
För den som önskar finns möjlighet till övernattning innan vandringens start, den 30–31 maj i församlingshemmet i Ytterhogdal.
Vandringen arrangeras av Svenska kyrkan i:
Arrangörerna förbereder det som ingår i vandringen och avgiften:
På fem dagar tar vi oss till Klövsjö, och för den som vill kommer vi att åka från Klövsjö till Åsarne gamla kyrka, en vacker träkyrka från 1800-talet där vi får fira gudstjänst med den lokala församlingen. Där och då avslutas vandringen.
Deltagaravgiften är 1 500 kr per person, den erläggs senast den 24 maj .
Du planerar och betalar själv för dina anslutningsresor – till och från vandringen.
Deltagaravgiften ska betalas till Sydöstra Jämtlands pastorat senast den 24 maj. Den återbetalas inte efter 24 maj, i det fall du önskar avboka ditt deltagande(betalningsinstruktioner längre ner).
Som extra krydda till vandringen har vi möjlighet att också bekanta oss med den världskända Överhogdalsbonaden, ett textilt vittnesbörd från vikingatiden, den tid då kristendomen kom till Norrlands inland.
Ett fornfynd med tusen år på nacken som hittades, som av en slump, i en bod vid kyrkan.
Obestridligt är att bonaderna innehåller motiv från både den fornnordiska och den kristna föreställningsvärlden. Vi stannar vid Forngården och får höra den otroliga berättelsen om fyndet.
Ytterhogdal – Överhogdal den 31 maj, 18,4 km. Tema: Vår bundenhet
Vi samlas i församlingshemmet i Ytterhogdal kl. 8.00 för gemensamt fika och iordningsställande av matsäck. Vi håller andakt i kyrkan kl. 9.00 och avtågar sedan. Man kan välja att sova över i församlingshemmet från tisdag kväll eller komma vid utsatt tid. I Ytterhogdal finns mataffär och matställen, men därefter finns ingen sådan service före Klövsjö eller Åsarna. Det kan vara bra att veta ifall du vill köpa med dig något. I Överhogdal sover vi i byns bygdegård. Här äter vi gemensam frukost och var och en gör sin matsäck att ta med under dagen.
Länk till etappen: Helgonleden, Ytterhogdal till Överhogdal • Pilgrimsled » Paxwalk
Överhogdal – Vitvattnet den 1 juni, 14 km. Tema: Livets träd
Innan vi lämnar Överhogdal stannar vi till på Forngården för att titta på de berömda Överhogdalsbonaderna och får dess historia och tolkning berättad för oss. Under etappen passerar vi landskapsgränsen mellan Härjedalen och Jämtland vid berget Övre Klätten. I Vitvattnet övernattar vi i ett privatägt bostadshus.
Länk till etappen: Helgonleden, Överhogdal till Vitvattnet • Pilgrimsled » Paxwalk
Vitvattnet – Klaxåsen den 2 juni, 14,3 km. Tema: Den heliga platsen
Från Vitvattnet går vi mot Klaxåsen, som räknas som södra Jämtlands äldsta by med anor från åttahundratalet. Traditionerna kring pilgrimer och kristnandet är starka. Vid Klaxåsen finns en gammal kyrkplats. Vi övernattar i Klaxåsens gamla skola.
Länk till etappen: Helgonleden, Vitvattnet till Klaxåsen • Pilgrimsled » Paxwalk
Klaxåsen – Kilkojan den 3 juni, 13,7 km. Tema: Den inre resan
Efter Klaxåsen vandrar vi genom kulturbygder med anor från 1300-talet. Här finns ett minnesmärke efter Baltzarfejden, en del av Kalmarkriget 1611 som innebar svåra umbäranden för jämtarna. Vid Kilkojan ansluter Stråsjöleden, som börjar vid Enånger söder om Hudiksvall. Själva kojan är en skogsarbetarkoja från början av 1900-talet. I den ska vi övernatta.
Länk till etappen: Helgonleden, Klaxåsen till Kilkojan • Pilgrimsled » Paxwalk
Kilkojan – Klövsjö den 4 juni, 13,1 km. Tema: Andens vind
Klövsjö har utsetts till Sveriges vackraste by, vilket man förstår när man ser utsikten. Vintersportorten Klövsjö finns i närheten liksom fäbodkulturen. Här når vi slutpunkten på vår vandring, men det finns leder både mot Oviken i Jämtland och Storsjö kapell i norra Härjedalen. Efter ankomsten till Klövsjö får vi middag och avreser sedan tillsammans till Åsarna gamla kyrka där vi deltar i en mässa klockan 18.00 och avslutar vår vandring där.
Länk till etappen: Helgonleden, Kilkoja till Klövsjö • Pilgrimsled » Paxwalk
Packlista: Medtag dagsryggsäck, termos, vattenflaska, sittunderlägg.
Kommunikationer: För resor till och från vandringen, buss Härjedalingen, se sj.se, ltr.se eller mohlinsexpressbuss.se.
Pris: 1 500 kronor.
Bokning senast: 2 maj (begränsat antal platser, brukar bli fullt fort, först till kvarn gäller).
Betalning senast: 24 maj (efter 24 maj återbetalas endast avgiften vid avbokning p.g.a. sjukdom, och med läkarintyg).
Betala till: Swish, 123 637 11 32
Märk betalningen: Klövsjö och ditt namn.
I priset ingår: Vandringsledare, övernattningar, frukost, matsäck och middag.
Alla blir kontaktade innan vandringen för avstämning och genomgång av praktikaliteter.